FSB’den Kripto Para Raporu: Bu Altcoin’lere Değinildi!

G20 ortasında finansal kuralların oluşturulmasını koordine eden FSB, daha geniş kripto para düzenlemelerine muhtaçlık duyduğumuzu söylüyor. Açıklamaları, DeFi ve stablecoin platformları üzerine kapsamlı bir milletlerarası düzenleme öneriyor.

Düzenleyiciler, ‘kripto para kışı’ çözülmeden evvel birinci global kuralları öneriyor

Stablecoin’ler, Salı günü Finansal İstikrar Kurulu (FSB) tarafından öne sürülen planlar kapsamında dağıtılan ihraçları ve büyük kripto platformlarını merkezileştirmeye zorlanabilir. Merkez bankaları ve maliye bakanlıkları tarafından desteklenen global finansal sistem için bir izleme kurumu ve standart belirleyici olan FSB, son kripto piyasası kaosunun akabinde çok istikametli çıkar çatışmalarını gaye alan kapsamlı bir uluslararası kural kitabı görmek istiyor. Bu atak TerraUSD yahut daha geniş kapsamda algoritmik stablecoin’lerin Mayıs ayındaki çöküşünden sonra geldi.

FSB’nin yüksek seviyede irtibatlı kripto ekosistemindeki likidite uyumsuzlukları, yüksek kaldıraç ve uygunsuz iş modelleri konusundaki tasalarından bahsediyor.

Genişlet, yenilik yap

Salı günü FSB tarafından istişare için yayınlanan bir rapor, dünya çapındaki yargı yetkilerini mevcut finansal normları genişletmeye ve yeni kripto riskleri için yenilerini geliştirmeye çağırıyor. Gelecek yıl daha kapsamlı bir siyaset değerlendirmesi vaat ederek, DeFi üzere yeni alanları derinlemesine araştırmayı erteliyor. Lakin metot rollerinin ifşa edilmemesinin, düzenleyicilerin birtakım kelamda merkezi olmayan yapılarda kimin sorumlu olduğunu bulmasını engelleyebileceği konusunda uyarıyor.

Raporda, birtakım kripto şirketlerinin süreç, borç verme, saklama ve aracılık üzere klasik olarak başka faaliyetleri birleştirerek kanunları esasen ihlal ettiğini ve ulusal makamları, artan riskler yahut çıkar çatışmaları olması durumunda devreye girip bunları ayırmaya çağırdığı belirtildi. Raporda yer alan metne nazaran:

Çeşitli kripto para faaliyetleri çoklukla tek bir varlık içinde, bazen de mevcut düzenlemelere uymayarak bir ortaya getiriliyor. Yetkililer, yetkilerini kullanmalı ve araçlarını uygun halde ve makul fonksiyonların ayrıştırılması ve ayrılması da dahil olmak üzere yargı yasal çerçevelerine uygun olarak kullanmalıdır.

FSB, cüzdan sağlayıcıları, ABD doları üzere klâsik varlıklara karşı bedellerini müdafaaya çalışan kripto para üniteleri olan stablecoin’ler için hizmetler sunduğunda ekstra riskler konusunda uyarıyor. Raporda, bir cüzdan hizmetindeki kesintilerin makus niyetli transferlere müsaade verebileceği ve potansiyel olarak panikleyen müşterilerden kaynaklanan bir izdihama yol açabileceği ve ekseriyetle bir sağlayıcı iflas ederse ne olacağı konusunda netlik olmadığı belirtildi.

Salı günü ayrıyeten istişare için yayınlanan başka bir rapor, birçok piyasa oyuncusunun 2020’ye kadar uzanan mevcut normlara ayak uydurmak için gayret ettiğini söylese de, milletlerarası stablecoin kurallarını sıkılaştırmaya çalışıyor. Rapor, idare, risk idaresi ve düzenleyici açıklamalar gibi alanlarda yönetim kurulu genelindeki eksikliklere atıfta bulunarak, “mevcut stablecoin düzenlemelerinin birçok FSB’nin Üst Seviye Tavsiyelerini karşılamıyor” dedi.

Stablecoin kapısının kapatılması

Yeni FSB planları kapsamında, birden fazla yetki alanında kullanılabilen stablecoin’ler, idaresi merkezileştirmeye zorlanabilir ve “kusurlu” TerraUSD üzere pahası korumak için otomatik algoritmaları kullanamaz. Rapora nazaran:

Yetkililer, GSC [küresel stablecoin] ihracının bir yahut daha fazla tanımlanabilir ve sorumlu hukukî kişi yahut kişi tarafından yönetilmesini ve işletilmesini talep etmelidir. Bir GSC, her vakit sabit bir pahası korumak için arbitraj faaliyetlerine güvenmemeli ve bedelini algoritmalardan türetmemelidir.

Bu, pahanın eşlik eden bir token olan LUNA ile değiştirilebildiğini sav eden terraUSD dizaynındaki değerli yanılgıları ele almayı amaçlıyor. Bu, kritik bir biçimde, ani bir itimat çöküşünün olduğu durumlarda mümkün olmayan likit ticarete bağlıdır. FSB’nin yaptırım gücü yoktur ve kripto şirketlerinin en hafif düzenleyici yükü sunan yargı yetkisini seçip seçebileceği bir senaryodan kaçınmak için akran baskısına güvenecektir.
FSB, tavsiyeleri gelecek yılın ortasına kadar tamamlamayı hedefliyor.

Benzer Yazılar

ATOM Coin ve O 3’ü İçin İşlemler Askıya Alındı! Peki, Neden?

Upbit, Cosmos (ATOM coin) ve Sei (SEI) ağlarında gerçekleşecek yükseltmeler nedeniyle birtakım süreçleri askıya alacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın