Uluslararası Enerji Ajansı Petrol İddiasını Güncelledi

Global güç piyasası hakkında tahminlerini güncelleyen Uluslararası Enerji Ajansı IEA, petrol ile ilgili yeni beklentilerini paylaştı. IEA, elektrikli araçlara ve yenilenebilir güce artan ilgi nedeniyle petrol talebindeki artışın önümüzdeki 5 sene içerisinde yavaşlamasını bekliyor.

Enerji Ajansı bugün yayınladığı raporda Asya ekonomilerinin petrol talebini desteklemeye devam edeceğini belirtti. Petrol bazlı yakıt cinslerinde ise endüstriyel kullanım, jet yakıtı ve nafta tiplerine olan talebin öne çıkmasını bekliyor.

Hindistan, Çin’i Geçecek!

Pandemi nedeniyle üretimde büyük meseleler yaşayan Çin’de beklenen toparlanma şimdi gerçekleşmedi. IEA, en büyük petrol ithalatçısındaki talep yavaşlamasına dikkat çekerek Hindistan üzerinde bir kestirim yaptı. Rapora nazaran Hindistan, 2027 yılında petrol talebinde Çin’in önüne geçecek.

“Küresel Petrol Talebi Hudut Tepeye Yaklaşıyor”

Uluslararası Güç Ajansı’nın ana beklentisi değişmese de fosil olmayan yakıtlara geçiş iddialardan daha süratli gerçekleşiyor. Uzmanlar, pandemi ve Rus-Ukrayna savaşının süreci ileriye götürdüğünü belirtti.

Basına konuşan IEA yöneticilerinden Fatih Birol, durumu şu cümle ile özetledi:

IEA İcra Yöneticisi Fatih Birol

Pak güce geçiş sürat kazanmaya devam ediyor. Global petrol talebinin 2030’lu yıllar gelmeden tarihi tepeyi görmesini bekliyoruz.

Ajansın paylaştığı rapora nazaran petrole olan talep 2028’in akabinde bir daha eski düzeye gelmeyecek. Yenilenebilir güç ve elektrikli motorlar, fosil yakıtlara olan ithiyacın kıymetli ölçüde azalmasına neden olacak.

Pandeminin Akabinde Beklentiler İyileşiyor

COVID-19 pandemisinin yaraları beklenenden daha süratli sarılıyor. IEA, bu nedenle yıl sonu için belirlediği kestirimleri güncelleme kararı aldı. Yeni rapora nazaran günlük petrol talep artış beklentisi 200.000 varilden 2.4 milyona yükseldi. IEA arz beklentisini ise +200.000 varilden +1 milyon varile güncelledi. Uzmanlar, talepteki artışın yarısından fazlasının Çin’den gelmesini bekliyor.

Brent Petrol Fiyatı

Suudi Arabistan’ın günlük üretimi 1 milyon varil azaltma kararı almasına karşın petrol fiyatı beklendiği üzere artmadı.

Hafta başında 72$ dayanağından reaksiyon alan brent petrol an itibariyle 75 dolar sonunu zorluyor.

Benzer Yazılar

Dogecoin Balina Satışlara Rağmen, Yükselmeye Devam Ediyor

Lider memecoin Doge, yazı tarihi itibariyle %10’dan fazla yükselerek 0.1 Dolarlık önemli seviyeyi tekrar kazandı. Dogecoin‬⁩ son 1 hafta içerisinde %11 değer kaybederken, son 1 ay içerisinde %30’dan fazla değer kaybetti. Tüm bu kayıplar DOGE balinalarının devasa satışlarından ve Bitcoin’in değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. ÖNEMLİ NOKTALAR Dogecoin fiyatı bugün yaklaşık %15 arttı ve bu da meme […]

Bir yanıt yazın