SPK’dan Kripto Para Açıklaması Geldi: Tarih Verildi!

Türkiye’de kripto para piyasası yeni bir dönemece giriyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık hizmet sağlayıcılarına yönelik düzenlemeleri uygulamaya koyuyor. Bu düzenlemeler, hem yurt içi hem de yurt dışı merkezli kripto para borsalarını yakından ilgilendiriyor.

SPK kripto para hizmet sağlayıcılarını kayda alıyor

SPK, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, halihazırda faaliyet gösteren kripto varlık hizmet sağlayıcılarının 2 Ağustos 2024 tarihine kadar kendisine başvurmaları zorunluluğunu getirdi. Bu, Türkiye’de kripto piyasasını düzenleyen birinci resmi adımlardan biri olarak bedellendiriliyor. SPK’nın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

02.07.2024 tarihi prestijiyle kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 02.08.2024 tarihine kadar, Ek/1 ve Ek/2’de yer alan bilgi, doküman ve açıklamalarla birlikte Süreksiz 11’inci unsurun birinci fıkrasına uygun beyanlarını Konseyimize yazılı olarak sunmaları zaruridir.

Bu açıklama, kripto para borsalarının SPK kontrolüne girerek faaliyetlerini yasal çerçevede sürdürmelerini zarurî kılıyor. SPK’ya başvurmayan ya da gerekli kuralları yerine getirmeyen kripto para borsaları ise faaliyetlerini sürdüremeyecek. SPK’nın düzenlemeleri, Türkiye’de kripto para piyasasının güvenilirliğini ve şeffaflığını artırmayı hedefliyor. Bu durum yatırımcıları koruyacak ve piyasaya istikrar getirmesi bekleniyor. Lakin düzenlemelerin kripto para borsalarını nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Binance, Türkiye’deki hizmetlerinde değişikliğe gitti

Düzenlemelerin yürürlüğe girdiği periyotta, önde gelen kripto borsalarından Binance, Türkiye’deki hizmetlerinde kimi değişiklikler yaptığını duyurdu. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere dün Binance, önümüzdeki 3 ay içinde platformundan Türkçe lisan seçeneğini kademeli olarak kaldıracağını ve Türk kullanıcılarına yönelik tüm direkt pazarlama faaliyetlerini durduracağını açıkladı. Binance, bu değişikliklerin platformun şeffaflığı ve düzenleyici uyumluluğu ile ilgili olduğunu belirtti. Lakin bu kararlar, Binance’ın Türkiye’den kademeli olarak çekilmeye başladığı formunda yorumlanıyor. Türk kullanıcıların platformla etkileşiminin azalacağı düşünülüyor.

Binance, global çapta da badireler yaşıyor

Binance, ülkemizdeki gelişmelerden bağımsız olarak aslında global çapta kimi zorluklarla karşı karşıya. Coinbase üzere Binance da, ABD’de Bitcoin ve altcoin piyasasını düzenleyen sağlam bir yasal çerçeve oluşturulması için lobi faaliyetlerinde bulunuyor. Lakin Binance, 2023 yılında ABD Menkul Değerler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto para borsalarına yönelik yaptırımlarından olumsuz etkilenen firmalardan biri oldu. Binance, kayıtlı bir aracı kurum olarak faaliyet göstermemek, şirket ve müşteri varlıklarını birbirine karıştırmak, müşteri fonlarını berbata kullanmak ve kendi kripto paralarını piyasada manipüle etmekle suçlandı.

Geçen yıl CEO vazifesinden istifa eden kurucusu Changpeng “CZ” Zhao şu anda dört aylık mahpus cezasıyla karşı karşıya. Anti-Kara Para Aklama (AML) kurallarını ihlal etmekle suçlanan Zhao, bu kabahati kabul etti. Binance ayrıyeten, Nijerya’da yetkililerle sorun yaşıyor ve hizmetleri şu anda bu ülkede kısıtlanmış durumda.

Benzer Yazılar

Spot Bitcoin ETF’leri Cuma Günü 143 Milyon Dolarlık Giriş Gördü!

Bitcoin son haftaların en kötü performansını yaşarken, altcoinler resmen magmaya doğru yolculuk yaptı. Almanya’nın BTC satması, Bitcoin ETF çıkışları ve Ethereum ETF’nin ertelenmesi piyasanın yerle bir olmasını sağladı. Fakat düşüşlerin ardından bu sabah fiyatlar tekrar toparlanmaya başladı diyebiliriz. Piyasadaki panik satışlarına rağmen spot Bitcoin ETF’lerine son zamanlardaki girişler, güçlü ellerin ve büyük oyuncuların düşüşleri biriktirdiğini […]

Bir yanıt yazın