Altın fiyatları, piyasa hassaslığındaki güzelleşme ve ABD Hazine getirilerindeki düşüşün dayanağıyla üç haftalık negatif seriyi sonlandırdı. XAU/USD Mart ortasından bu yana en düşük düzey olan 1.930 doları gördükten sonra toparlandı. Önümüzdeki hafta, piyasanın dikkati 13-14 Haziran ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına çevrildiğinden kritik bir rapor beklenmiyor. Pekala, piyasada neler yaşandı? Önümüzdeki süreçte beklenen gelişmeler Bitcoin ve altını nasıl etkileyebilir?
Geçtiğimiz hafta neler oldu?
Çin’den gelen olumlu datalar ve hala güçlü olan ABD istihdam piyasasının yanı sıra borç limiti probleminin çözülmesiyle desteklenen piyasa hassaslığındaki düzgünleşme, pay senedi fiyatlarını ve daha riskli varlıkları artırdı. ABD Dolar Endeksi, üç hafta üst üste yükseldikten sonra, iki ayın en düşük düzeylerinden toparlanan altın fiyatlarının bilakis düştü. ABD’den gelen ekonomik bilgiler imalat faaliyetlerine ait zayıf sayılar (ISM İmalat PMI) ve sağlam bir işgücü piyasası gösterdi. ABD’nin resmi istihdam raporu, Mayıs ayında tarım dışı istihdamın 339.000 üzere etkileyici bir oranda artması ve Nisan ayı sayılarının 253.000’den 293.000’e müspet tarafta revize edilmesiyle beklentileri aştı.
Olumsuz tarafı ise işsizlik oranı yüzde 3,7’ye yükseldi. Genel olarak, ADP’nin Perşembe günü açıkladığı bilgilere paralel olarak olumlu bir rapor oldu. İstihdam bilgileri, faiz oranlarını daha da yükseltmek isteyenler için ispat sağlıyor. ABD’de yakın bir resesyon belirtisi yok. Lakin, piyasa fiyatları FED’in yılsonundan evvel faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair birtakım beklentiler göstermeye devam ediyor. CME Fed Aracı’na nazaran olasılıklar bir ay öncesine nazaran daha düşük.
FED toplantısı yaklaşıyor
Önümüzdeki hafta ekonomik datalar açısından nispeten sakin görünüyor. Çünkü “FOMC toplantısından evvelki hafta” olarak görülebilir. Önümüzdeki hafta ABD’de yalnızca iki kıymetli rapor açıklanacak: ISM Hizmetler PMI (Pazartesi) ve haftalık işsizlik müracaatları (Perşembe). Fed para siyaseti toplantısını 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirecek. Piyasa iştirakçileri sıkılaştırma döngüsünde bir duraklama bekliyor. FED Başkanı Powell’ın birkaç gün evvel bir duraklama önererek açtığı kapı, Fed yetkililerinin duraklamayı destekleyen son yorumlarıyla daha çok dikkat çekti. Piyasa iştirakçileri Cumartesi günü karartma devrine girdikleri için FOMC üyelerinden daha fazla yorum duymayacaklar.
Bir sonraki Fed toplantısı için piyasalar bir duraklama bekliyor, fakat bu garanti değil. Birtakım analistler, bilhassa son istihdam sayılarının akabinde, yeni bir faiz artırımı mümkünlüğünü görüyor. Bilgiler sıkılaştırma beklentilerini artırırken, Lider Powell ve başka üyeler “bir toplantı atlama” isteklerinin sinyalini vererek bu etkiyi dengeledi. Son kelamı muhtemelen 13 Haziran’da açıklanacak olan Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi söyleyecek.
ABD dışında da nispeten sakin bir hafta yaşanacak. Çin dataları, iktisadının nasıl performans gösterdiğine dair daha fazla işaret için yakından incelenecek. Açıklanacak datalar ortasında Caixin Hizmetler PMI (Pazartesi), ticaret dataları (Çarşamba) ve Tüketici Fiyat Endeksi (Cuma) yer alıyor. Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve Kanada Merkez Bankası (BoC) para siyaseti toplantılarını gerçekleştirecek. Fakat faiz oranlarında rastgele bir değişiklik beklenmiyor.
Bu gelişmeler altın fiyatını nasıl etkiliyor?
Merkez bankaları enflasyonla gayrette zafer ilan etmekten çok uzak, lakin sıkılaştırma döngüsü sona yaklaşıyor üzere görünüyor. Bu da daha fazla faiz artırımı olmayacağı manasına geliyor. Devlet tahvillerine olan talebi destekleyerek getirileri aşağı çekebilir ki bu da altın için olumlu bir senaryo. Son seansta piyasa hassaslığında görülen düzgünleşme devam eder ve ABD Doları üzerinde baskı yaratırsa, XAU/USD bir takviye daha alabilir. Boğalar için Hazine getirilerinin düşmeye devam etmesi ya da sonlu toparlanma yaşaması çok değerli olacak. Altın için üst istikametli yol karmaşık. Enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla işarete ve olumsuz ABD ekonomik bilgilerine muhtaçlık duyabilir.
Analist Eren Şengezer’e nazaran XAU/USD’nin 1.930 dolar bölgesinden toparlanması, 20 günlük Kolay Hareketli Ortalamanın (SMA) bulunduğu 1.985 dolar bölgesi yakınlarında dirençle karşılaştı. Bu düzeyin altında süreç gördüğü sürece, sarı metal 1.950 ve 1.930 dolarda takviye bulabilecek keskin düzeltmelere karşı savunmasız duruyor. Bir sonraki gaye 2.010 dolar olmak üzere, 1.985 doların üzerindeki konsolidasyon 2.000 dolarlık bir test için anahtar olacaktır.
Haftalık grafik, XAU/USD’nin 1.935 dolarda düzleşen 20 haftalık SMA’nın üzerinde kalmayı başardığı için olumlu bir bakış açısı sunmakta. Bu çizginin altında bir haftalık kapanış güçlü bir düşüş işareti olacaktır. Analiste nazaran ekstra düşüş baskısından kaçınmak için 1.985 doların üzerinde sağlam bir kırılma gerekiyor. Ayrıyeten fiyatın 1.945 doların üzerinde kalması gerekiyor.
Altın fiyat kestirim anketi neler gösteriyor?
Bir altın anketi, yakın vadede XAU/USD için trendde sapma ile karışık bir tablo gösteriyor. Bir aylık gaye mevcut fiyat düzeyi civarında. Bununla birlikte, üç aylık bir perspektifte, ankete katılan uzmanların çoğunluğu altını tekrar 2.000 doların üzerinde görüyor.
Bu gelişmeler Bitcoin’i nasıl tesirler?
Peki, üstte bahsettiğimiz gelişmeler Bitcoin’i nasıl etkileyecek? CryptoBilgi.com olarak da bildirdiğimiz üzere altın ve Bitcoin, son vakitlerde yakından bağlı oldu. Çünkü altın-Bitcoin korelasyonu yükseldi. Bu nedenle istihdam bilgileri, altını ve Bitcoin’i geçtiğimiz hafta yükseltti. Önümüzdeki süreçte ise genel olarak merkez bankalarının dert yaşaması ve sert para siyasetleri uygulaması, yatırımcıların paralarını korumak istemesine ve altın, Bitcoin üzere “güvenli liman varlıklarına” yatırmasına neden olabiliyor.
Tıpkı altında olduğu üzere, Bitcoin de olumsuz ABD bilgilerinden güç almaya devam ediyor. Öbür yandan ABD Doları Endeksi’nin düşüş yaşaması da Bitcoin’i destekledi. Çünkü DXY ve altın/Bitcoin, aykırı korelasyon sergiliyor. Sonuç olarak yatırımcılar, önümüzdeki süreçte, FED açıklamalarını ve dünya çapında merkez bankalarının siyaset kararlarını izleyecek.