Kripto piyasaları son birkaç saat içinde kan gölüne döndü. Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere en önemli kripto para üniteleri ani bir çöküşe şahit oldu. Bu amansız düşüş, önde gelen kripto şirketlerini gaye alan ve bölümü belirsizlik içinde bırakan şok edici düzenleyici hareketlerin damgasını vurduğu bir haftanın çabucak akabinde geldi. İşte fiyat hareketleri ve düşüşün muhtemel sebepleri…
Bitcoin ve altcoinler çöküş yaşadı
Piyasa kıymetine nazaran en büyük kripto para ünitesi olan Bitcoin yaklaşık 25.000 dolara düşerek yüzde 5’lik bir gerileme yaşadı. Mart ayından bu yana en düşük düzeyine ulaştı. İkinci en büyük kripto para ünitesi olan Ethereum da düşüş eğilimini yansıtarak bu düşüşü takip etti. Lakin, BNB, XRP, Cardano, Matic, Dogecoin ve Solana üzere başka önde gelen kripto para üniteleri için çöküş daha da şiddetli oldu. Bu coinler yalnızca birkaç saat içinde yüzde 10 ila yüzde 25 ortasında değişen şaşırtan kayıplar yaşadı.
Twitter’daki kripto para traderları tarafından “mutlak kan gölü” olarak tanımlanan kripto piyasasının pahası yaklaşık 1 trilyon dolara düştü. Bu üzücü durum, en yeterli global kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Moody’s’in, Coinbase’deki görünümünü durağandan negatife düşürmesiyle ortaya çıktı. Moody’s analistleri, hafta boyunca yaşanan ve Coinbase’in notunun düşürülmesine yol açan son olayların “belirsiz büyüklüğü” konusundaki kaygılarını lisana getirdi.
Sonuç olarak, Coinbase için fiyat görünümü önümüzdeki 12 ila 18 ay için “negatif” olarak etiketlendi. CryptoBilgi.com olarak da bildirdiğimiz üzere afta içinde ABD Menkul Değerler ve Borsa Kurulu (SEC), Coinbase’i yasadışı süreçlerle suçlayarak kripto sanayisi üzerindeki düzenleyici baskısını ağırlaştırdı. SEC daha evvel de dünyanın en büyük kripto alım satım platformu olan Binance’e fonların yanlış kullanımı, şişirilmiş süreç hacmi ve mevzuattan kaçınma üzere bir dizi ihlalden ötürü dava açmıştı.
Kripto para platformları ABD’den çekiliyor
Binance’in ABD’deki iştiraki dolar yatırma süreçlerini askıya aldı ve dolar çekme süreçlerini kolaylaştıramayacağını ima etti. Tanınan bir ticaret uygulaması olan Robinhood, SEC’in bu tokenleri kayıtsız menkul değerler olarak sınıflandırmasının akabinde üç büyük kripto para ünitesine (Cardano, Polygon ve Solana) takviyesini kestiğini duyurdu. Ayrıyeten, Singapur merkezli bir kripto para borsası olan Crypto.com, bu ayın sonlarında ABD merkezli kurumsal traderlara yönelik hizmetlerini durdurma niyetini açıklayarak piyasayı daha da huzursuz etti.
Genesis Trading’in ticaretten sorumlu eş başkanı Gordon Grant, haftanın düzenleyici gelişmelerinin krpto fiyatlarını etkilediğini öne sürdü. Bu olaylar dizisi, piyasa iştirakçileri ortasında şaşkınlık ve baş karışıklığı yaratarak varlık sınıfının ani ve sert fiyat dalgalanmalarına karşı doğal hassaslığının altını çizdi.
Scimitar Capital’in satışı piyasaları etkiledi mi?
Kripto piyasasındaki çalkantılar sırasında dolaşan söylentiler, önde gelen bir fon olan Scimitar Capital’in büyük bir satışla 2 milyar dolar pahasında altcoini tasfiye ettiğini öne sürdü. Bu söylentiler daha sonra fon tarafından yapılan ve kripto varlıklarını tasfiye etmek ve sermayeyi bedelli LP’lerine (sınırlı ortaklar) iade etmek için stratejik bir karara işaret eden bir açıklamada doğrulandı. Fon, bu atılımın uzun vadede daha fazla istikrar ve fırsatı teşvik edeceğine inanmakta.
Kripto piyasalarındaki bu felaket saatinin tozu dumanı dağılırken, kesim iştirakçileri ve yatırımcılar belirsizlikle boğuşuyor ve düzenleyici ortamdaki başka gelişmeleri telaşla bekliyor. Ortaya çıkan kan banyosu, kripto para ünitelerinin tabiatında var olan volatilite ile, uzun vadeli sürdürülebilirliğini sağlamak için sağlam düzenleyici çerçevelere ve risk idaresi stratejilerine duyulan gereksinimi vurguluyor.