Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Pazartesi günü, kriptoda milletlerarası şeffaflığı artırmak için G20’ye bir çerçeve sundu. Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Kore, Brezilya, ABD, Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere yirmi iştirakçi üye ülke G20‘yi oluşturuyor. Nisan 2021’de G20, OECD’yi ülkeler ortasında kripto paraları araştırması için görevlendirdi. Bilhassa vergi raporlamasını otomatikleştirmek için bir sistem geliştirmekti.
G20 üyeleri, kripto paraları konuşacak
OECD’ye verilen kripto para raporu vazifesi doğrultusunda bu hafta G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Liderleri, Çarşamba ve Perşembe günü Washington’da gerçekleşecek bir sonraki toplantılarında, kripto paraları tartışacak. Kümenin Ortak Raporlama Standardında (CRS) önerilen değişikliklerle birlikte 100 sayfalık Kripto Varlık Raporlama Çerçevesini (CARF) gözden geçirecekler. OECD, kümenin kripto için “şeffaflık girişimi” olarak isimlendirdiği bir rapor olan CARF’i birinci olarak Ağustos ayında inceledi.
Rapor, başka şeylerin yanı sıra, “kripto varlıklarının” ve NFT’lerin ne olduğunu tanımlar. Otomatik memleketler arası kripto vergi raporlaması için bir plan sunar ve kripto para ünitesi türev ticareti için kararlar içerir. Bir açıklamaya nazaran OECD, kripto para ünitelerinin şu anda memleketler arası vergi kaçakçılığını önlemek için tasarlanan CRS kapsamında olmadığını söyledi. OECD, kriptonun mevcut standart kapsamında olmaması nedeniyle, “CRS’nin benimsenmesi yoluyla vergi şeffaflığında kaydedilen ilerlemeyi baltalarken, bunların vergi kaçakçılığı için kullanılma olasılığının” olduğunu savundu.
Yeni düzenlemeler bu şahısları badireye sokabilir
OECD’nin CRS’de önerilen değişiklikleri, Merkez Bankası Dijital Para Ünitelerinin (CBDC’ler) eklenmesini üzere hususlar içermekte. Toplamda, önerilen çerçeve ve değiştirilen standartlar, kripto para ünitesinin “Vahşi Batı”sının sonunun ve memleketler arası düzenlemelerin çeşitli yamalarının başlangıcı manasına gelebilir. Dünya başkanları, kriptonun trilyon dolarlık bir sanayi olduğuna dikkat çekiyor. Lakin kimi yasadışı traderların; yaptırımlardan, vergilerden kaçmak yahut öbür yasadışı faaliyetlerde bulunmak için kriptoyu berbata kullandığını düşünmekteler.
OECD ve G20’nin bu ve sonraki atakları, Terra‘nın mucidi Do Kwon’u (şu anda Interpol’ün kırmızı bülten listesinde yer alıyor) içeriyor olabilir. cryptobilgi.com olarak da bildirdiğimiz üzere, stablecoin UST’nin çöküşünün akabinde Terra ekosistemi kendine gelemedi. Ayrıyeten şu anda ABD Başsavcısı tarafından vergi sahteciliği teziyle dava edilen Michael Saylor üzere kripto işverenleri için hayatı biraz daha zorlaştırabilir.