Kripto paralar ve blokzincir teknolojileri, dünyada süregelen finansal ihtilalde büyük bir rol oynuyor. Dijital sahneye giren en yeni oyunculardan biri, HAQQ blok zincirinin lokal belirteci olan Islamic Coin ($ISLM). Islamic Coin’in misyonu, yerleşik yardım ögeleriyle donatılan ve etiği öncelik alan bir finansal ekosistem ortaya koymaktır. Islamic Coin’i nitekim de farklı kılan, tüm dünyadaki Müslüman topluluklarını dijital çağdaki helal finansal araçlarla güçlendirmek için tasarlanmasıdır.
Islamic Coin, sırf Şeriat uyumlu uygulamalara müsaade veren Ethereum uyumlu bir platform olan HAQQ blok zincirinde çalışır. Kelam konusu token ortalarında kumar, spekülasyon, açığa satış, borç ve alacak satış yasağı dahil olmak üzere tüm bu İslami prensipleri belirleyen bir fetva aldı.
Bu eşsiz yaklaşım, Islamic Coin’i sadece dini unsurlarla uyumlu birinci dijital varlık olarak değil, tıpkı vakitte hayırseverliği savunan ve yağmacı finansal uygulamaları reddeden bir varlık olarak konumlandırıyor. Bu taraflar, Islamin Coin’in hem Müslümanlardan hem de gayrimüslimlerden talep görebileceği manasına geliyor.
Kuralları değiştirmek: Hayırseverliği finansa akıtmak
Borç alanlara yüksek faiz oranları uygulayarak para kazanan klasik bankacılığın tersine, İslami bankalar mevduat sahipleriyle kâr ve ziyanı paylaşarak para kazanıyor. Bu şeriata uygun bankacılık, etik maksatlara katkı için fonların bir yüzdesini geri alarak ödemeyi teşvik eder.
Islamic Coin’in yapısı bu prensibi yansıtır. Hudutlu bir toplam arz ile, her ihraçtan %10’u otomatik olarak hayırsever hedeflere tahsis edilir. Bu fonlar kâr maksadı gütmeyen Evergreen DAO vakfı aracılığıyla yönlendirilirken, yetkilendirilmiş Şeriat Uyum Kurulu ise Evergreen’in hangi projelere yatırım yapacağına karar vererek fonların etik ve İslami pahalara uygun olarak kullanılmasını sağlıyor.
Benimsenme yolunda
Islamic Coin’in potansiyel tesiri hayli değerlidir. Müslüman nüfusun %3-4’ünün token’ı benimsediğini varsayalım. Bu, 2024 yılına kadar 3,7 trilyon dolara ulaşması öngörülen İslami finans piyasasının büyümesini hızlandırarak “Bitcoin ölçeğinde bir varlık” olma potansiyeline sahip olduğu manasına geliyor.
Islamic Coin, özel yatırımcılardan gibisi görülmemiş formda 200 milyon dolar topladıktan sonra bir hibe ve yatırım programı başlattı. Kelam konusu program, global benimsenmeyi artırmak için geliştirme ve pazarlamayı desteklemek üzere 40 milyon USD, USDT ve $ISLM ayırdı. Her teşebbüs, Şeriat Ahenk Heyetinin incelemesine tabidir.
Güven inşa etmek, değişime taraf vermek
HAQQ Blockchain ve Islamic Coin, Şeriat Müracaat Kurulu’nun rehberliğinde hayır kurumlarıyla ilgili zorunluluklar getirir ve Şeri kararları benimseyen dünyanın birinci dijital parasını sunarak, çığır açıyor.
Kurul, Pir Dr. Hazza bin Sultan bin Zayed Al Nahyan ve Majesteleri Pir Juma bin Maktoum Al Maktoum da dahil olmak üzere birçok tesirli üyeyi içeriyor. Danışma grubunun başkanı, potansiyel projeler ile 2 trilyon dolarlık İslami finans eserleri piyasası ortasında duran “alim” Pir Dr. Nizam Muhammed Saleh Yaquby’dir. Yaquby, İslami finansa yabancı değil ve HSBC, Lloyds TSB, Barclays, BNP Paribas ve Citigroup üzere öteki global finans kuruluşlarının Şeriat şuralarında misyon yapıyor.
Kurucular, Islamic Coin’in global sürdürülebilirlik gayretlerini etkin olarak yönlendiriyor, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını ve sürdürülebilir dijital finansı savunuyor ve Haqq Blockchain’in üstte belirtilen yükümlülüklere ek olarak etraf dostu bir proof-of-stake protokolü uygulamasını gerektiriyor.
Etik dijital finans için bir vizyon
Islamic Coin, finans dünyasında gerçek bir iyimserliği temsil ediyor. Teşebbüs, klasik finansal sistemlere çok gereksinim duyulan bir alternatif sağlayarak dijital ekonomiyi unsurlar ve etik ile uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Eşsiz vizyonu ve yaklaşımıyla, global olarak milyonlarca insanın hayatını dönüştürme potansiyeline sahip olan Islamic Coin, finans dünyasında kayda paha bir gelişmedir.
Dünya yeni bir finansal ihtilalin eşiğinde ve Islamic Coin bu değişimin başkanları ortasında yer almaya hazırlanıyor. İslami Para sadece bir kripto para değil, birebir vakitte metodolojisini gibisi görülmemiş ölçüde değiştiren ve onu dijital global finansın geleceğini şekillendiren öncü bir güç olarak belirleyen bir kripto para ünitesidir.
Islamic Coin hakkında daha fazla bilgi için resmi web sitesini buradan ziyaret edin.
İslami bankacılık nedir?
İslami bankacılık ve finans, öbür pek çok şeyin yanı sıra kredilere faiz uygulanmasını yahut ödenmesini yasaklayan ve etik ve adil finansal süreçleri vurgulayan Şeriat yahut İslam hukuku unsurlarına dayalı bir sistemdir.
İslami bankacılığın en dikkat alımlı özelliklerinden biri, konvansiyonel bankacılığın temelini oluşturan kredilere faiz uygulanmasını yahut ödenmesini yasaklamasıdır.
Bunun yerine İslami finans, borç veren ile borç alan ortasındaki kâr ve ziyan paylaşımı mutabakatlarına dayanmaktadır. Borç veren, yatırım riskini borç alanla paylaşır ve her iki taraf da kâr veya zararı paylaşır.
Şeriat kanunu, pay senetleri, tahviller üzere maddi olmayan mallara ve kripto para üniteleri üzere dijital varlıklara yatırım yapılmasına müsaade verir. Şeriatla uyumlu varlıkların, gerçek kullanımları olduğu sürece fizikî mallarla desteklenmesi gerekmez. Ek olarak, Şeriat sırf topluma ziyan vermeyen iş ve projelere yatırım yapılmasına müsaade verir (dolayısıyla kumar, alkol yahut tütün yasaktır).
Şeffaflık, İslami finans için temeldir ve tüm finansal süreçler ilgili tüm taraflara açıklanmalıdır. İslami finans ayrıyeten, tüm finansal süreçlerin Şeriat prensiplerine uygun olmasını sağlayan İslam alimlerinden oluşan Şeriat konseyleri tarafından denetlenir.
İslami finans, mudaraba, muşaraka, murabaha, icara ve sukuk üzere çeşitli eser ve hizmetler sunmaktadır.
Şeriat uyumlu bir kripto para nedir? Ne işe fayda?
Uyumlu bir kripto para ünitesi geliştirmek için, İslam alimleri, finans uzmanları ve geliştiriciler de dahil olmak üzere İslami finans ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir takım, kripto para ünitesinin dizaynını ve özelliklerini belirlemek için bir ortaya gelir.
Bu grup, token’ın faize dayalı borç verme yerine kâr-zarar paylaşım sistemine dayalı olmasını sağlayacaktır. Bu, yatırımcıların yatırımlarından sabit bir getiri oranı elde etmek yerine ticari teşebbüsün kar ve ziyanlarını paylaştığı manasına gelir.
Kripto para ihraç edilmeye hazır olduğunda, Müslüman yatırımcıların kullanmaya başlayabilmesi için bir Şeriat denetleme konseyinin madeni parayı incelemesi ve onaylaması gerekiyor. Bu sertifika süreci, kripto para ünitesinin özelliklerinin ve dizaynının detaylı bir incelemesini içerir.
Şeriat uyumlu bir dijital varlığa bir örnek, Haqq Network blokzinciri üzerine inşa edilmiş Islamic Coin’dir (ISLM). Haziran 2022’de Islamic Coin, şeriat uyumluluğu kapsamında Fetva (İslami otoritenin kararı) aldı.
Islamic Coin tıpkı birçok kripto para üzere, deflasyonist bir model izliyor ve yeni madeni paraların bir hevesle yaratılmasını engelliyor. Ayrıyeten, ağda yeni bir ISLM basıldığında, %10’luk geliri İslami hayır kurumlarına yahut çevrimiçi projelere yatıran merkeziyetsiz özerk bir kuruluş olan Evergreen DAO’ya gönderilir. Fonların hayır kurumlarına katkısı, İslam’ın temel direklerinden biri olan zekatı takip eder.