Ethereum Mucidinden Sert Eleştiri: Anarko-Tiranlık!

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, ABD’deki kripto düzenlemelerini sert bir lisanla eleştirdi. Buterin, bu durumu “Anarko-Tiranlık” olarak isimlendirdi. Buterin, bu çelişkili yaklaşımın gerçek inovasyonu engellediğini söyledi. Ayrıyeten, daha az muteber projelerin gelişmesine müsaade verdiğini ileri sürdü. Bir öteki yerde Buterin, Ethereum’un süreç onay müddetlerini düzgünleştirmeye yönelik teklifini açıkladı.

Ethereum mucidinden sert tenkit: Anarko-Tiranlık!

Peki, “Anarko-Tiranlık” ne manaya geliyor? Basitçe tabir etmek gerekirse, hükümetin ziyanlı faaliyetlere karşı maddeleri uygulamadığı lakin dürüst, maddelere uyan vatandaşlara çok kurallar dayattığı bir durumu tanımlıyor. Bu da baş karıştırıcı ve kusurlu bir düzenleyici ortam yaratıyor. Vitalik Buterin, mevcut düzenleyici sistemin meçhul vaatlerde bulunan projelerin serbestçe faaliyet göstermesine müsaade verdiğini söz ediyor. Başka yandan, açık ve şeffaf bilgiler sunanların katı düzenlemelerle karşı karşıya kaldığına ve çoklukla menkul değer olarak sınıflandırıldığını ileri sürüyor. Buterin, bu tutarsızlığın kesimdeki gerçek inovasyonun cüretini kırdığını savunuyor.

SEC’in artan incelemeleri ve kesime etkisi

Vitalik Buterin’in değişim daveti, Lider Gary Gensler idaresindeki SEC’in düzenleyici faaliyetlerinin ağırlaştığı bir periyotta geldi. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere SEC, çeşitli kripto para ünitelerini menkul değer olarak sınıflandırmayı amaçlayan çeşitli davalar açtı. Son olarak SEC, ConsenSys’i amaç alarak MetaMask cüzdanını takas ve staking hizmetleriyle menkul değerler maddelerini ihlal etmekle suçladı. Bu agresif yaklaşım, SEC’in yetkisini aştığını argüman eden Blockchain Association ve Crypto Freedom Alliance of Texas üzere sanayi kümelerinden tenkit aldı.

Ethereum mucidinden düzenlemeye yeni bir yaklaşım

Vitelik Buterin farklı bir düzenleyici yaklaşım öneriyor. Şeffaf ve muteber planları olan projeleri desteklerken, net ve uzun vadeli bir paha önerisi olmadan token ihraç etmenin daha riskli hale getirilmesini öneriyor. İstikrarlı bir düzenleyici çerçeve oluşturmanın düzenleyiciler ve kripto sanayisi ortasında işbirliği gerektirdiğine inanıyor. Sonuç olarak, Buterin’in istikrarlı düzenleme daveti, yatırımcıları korurken yeniliği teşvik eden daha niyetli bir yaklaşıma duyulan gereksinimi vurguluyor.

Ethereum mucidinden süreç suratlarını artıracak öneri

Bu ortada Vitalik Buterin, Ethereum’un süreç onay müddetlerini güzelleştirmeye yönelik teklif getirdiği bir makale kaleme aldı. Şu anda Ethereum, karmaşık bir yapıya ve yaklaşık 12,8 dakikalık onay müddetlerine sahip olan Gasper mutabakat düzeneğini kullanıyor. Buterin bu sorunu çözmek için Tendermint mutabakat algoritmasından esinlenen “SSF” (Slot-Slot-Finality) düzeneğini öneriyor. Bu yaklaşım, bir sonraki blok oluşturulmadan evvel bir bloğu sonlandırmayı ve onay müddetlerini değerli ölçüde azaltmayı amaçlıyor. SSF’nin kıymetli bir özelliği, düşük aktiflik yahut iştirak devirlerinde ağ istikrarı ve güvenliği sağlayan “etkin olmayan sızıntı” düzeneği.

Ethereum, SSF düzeneğini uygulayarak daha süratli süreç onayları sunabilir, kullanıcı tecrübesini geliştirebilir. Ayrıyeten bu atak, başka Blockchain platformlarıyla daha rekabetçi hale getirebilir. Dahası bu gelişme, ağın verimliliğini ve genel performansını artırarak hem geliştiricilerin hem de kullanıcıların ilgisini çekebilir.

Benzer Yazılar

ATOM Coin ve O 3’ü İçin İşlemler Askıya Alındı! Peki, Neden?

Upbit, Cosmos (ATOM coin) ve Sei (SEI) ağlarında gerçekleşecek yükseltmeler nedeniyle birtakım süreçleri askıya alacağını duyurdu.

Bir yanıt yazın